Sałata to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Robimy z niej sałatki, kładziemy na kanapki, podajemy ze śmietaną – pomysłów na sałatę jest mnóstwo. Niestety często nie wiemy, która sałata jest najzdrowsza, wybierając tę, która ma niewiele składników odżywczych i witamin.
Najzdrowsze warzywo na świecie zmniejsza ryzyko raka, poprawia wzrok i odporność, a co ciekawe – rośnie w Polsce. Znajduje się jednak pod ścisłą ochroną gatunkową, więc nie można go zrywać. Z resztą byłoby to trudne, ponieważ rośnie na wodzie. Na szczęście rukiew wodną można wyhodować w domu lub po prostu kupić. Czy warto? Zdecydowanie. Ta roślina ma zbawienny wpływ na witalność i ją zdrowie. Dawniej podawano ją nawet żołnierzom…
Gdyby zrobić ranking na najbardziej niedoceniane warzywa, endywia prawdopodobnie znajdzie się w pierwszej trójce. Bogata w witaminy, mikroelementy i przeciwutleniacze, a Polacy omijają ją w sklepach z daleka. Choć można kupić ją prawie w każdym i kosztuje kilka złotych. Jest jednym z warzyw w diecie antyrakowej.